Wat is de situatie?

Icon of a map

Gezondheidsuitdagingen in ruraal Afrika

In ruraal Afrika zijn afgelegen dorpen met beperkte zorgtoegang, ongetrainde lokale vroedvrouwen, hoge transportkosten en weinig kennis over anticonceptie.

Icon of 1000

Maximale impact in de eerste 1.000 dagen

De eerste 1.000 dagen van een mensenleven zijn cruciaal. Stichting Driving Nurses biedt effectieve interventies om de sterfte onder moeders en kinderen te verminderen.

Icon of Tanzania

Moeder- en kindersterfte in Tanzania

We werken in Tanzania, dat behoort tot de top 10 landen met de hoogste bijdrage aan moeder- en kindersterfte wereldwijd. Elk jaar sterven hier 8.000 vrouwen en 42.000 baby’s.

Icon of durable support

Samen sterk met duurzame ondersteuning

We bieden duurzame gemeenschapsondersteuning ondanks geografische verspreiding, met een sterke nadruk op voortdurend leren, kennisdeling en betrokkenheid van nieuwkomers.

Wil je ons helpen?
Doneren
Driving Nurses - Visual of mother and child

Hiermee maken we impact

Elk kind, waar dan ook, verdient een eerlijke kans om op te groeien bij zijn gezonde moeder. Stichting Driving Nurses biedt verschillende projecten om dit te bewerkstelligen.

Educatieprogramma’s

Driving Nurses biedt educatie en training over gezinsplanning, gezonde zwangerschap en andere gezondheidsaspecten aan meisjes in risicovolle situaties. Deze trainingen, vertaald in Swahili, omvatten onderwerpen zoals voeding, kangoeroe-zorg, HIV-preventie en bevalling. Workshops, waaronder kooklessen en borstvoeding, worden ook aangeboden, en er is flexibiliteit om lessen aan te passen aan specifieke behoeften, vooral voor jongeren die seksuele voorlichting op school krijgen. Het train-de-trainer principe wordt toegepast, waarbij door Driving Nurses opgeleide verpleegkundigen lokale gezondheidswerkers trainen, waardoor essentiële kennis wordt verspreid in de gemeenschappen.

Bevallingspakketten

In Tanzania is het gebruikelijk om in het ziekenhuis te bevallen vanwege de snelle behandeling van complicaties en directe zorg voor de baby. Echter, in afgelegen gebieden is toegang tot ziekenhuizen beperkt, en sommige vrouwen mogen er zelfs niet bevallen. Lokale vroedvrouwen, genaamd wakunga’s, helpen vrouwen in barensnood, maar missen vaak formele training en hygiënische voorzieningen, wat hun eigen gezondheid in gevaar kan brengen. Om gelijke kansen te bieden, worden bevallingspakketten geïntroduceerd met handschoenen, navelklem, schort, zeep en scheermesje. De verpleegkundige op de mamabus traint lokale vroedvrouwen in het gebruik van deze pakketten voor een hygiënische en veilige bevalling.

Support aan kansarme kids

Je hebt arme kids en arme kids. Kinderen die van school worden gehouden, moeten bedelen, geen ouders hebben of alleen ouders die hen mishandelen, als je denkt dat het niet schrijnender kan, wordt het dat toch. Samen met plaatselijke (kost)scholen en erkende weeshuizen zorgen wij ervoor dat de kinderen een eerlijke kans krijgen om op te groeien, met zorg, liefde en onderwijs.

MamaBus

De Mama Bus is een duurzame methode om moeders en kinderen in afgelegen gebieden een betere start te geven. De bus, in samenwerking met het lokale ziekenhuis, voorziet in prenatale check-ups, medisch onderzoek, educatie, distributie van bevallingspakketten en vertrouwelijke consultaties. Uitgerust met een mobiel echoapparaat en ondersteund door de aanpak van Stichting Driving Nurses, bereikt de bus afgelegen dorpen volgens een logistiek plan. De verpleegkundige aan boord wordt opgeleid en geeft maandelijkse updates aan de stichting in Nederland.

Driving Nurses 2023
NL95 RABO 0322 691737
KvK 69186960

Inschrijven nieuwsbrief
nl_NLNederlands